Shop & Books & Caffe

Király, Iosif – RETROVISIONS/RETROVIZIUNI/Early works/Lucrări timpurii (1975-2000)

Editura Fundației Interart Triade, 2020
ISBN: 978-606-9657-05-8

Format: 22 x 16,5

Pagini: 284

Ilustratii: color

76.00 lei

Categories: ,

Texte: Ruxandra Demetrescu, Iosif Király, Ileana Pintilie, Editura Fundației Interart Triade, 2020

Volumul este un studiu monografic asupra unuia dintre artiștii-marcă ai artei românești contemporane. El dezvăluie și o amplă perspectivă asupra unui întreg context istoric ce a făcut posibile manifestările pe care Iosif Kiraly le-a abordat. Cartea plasează creația artistică din acea perioadă a lui Iosif Kiraly în țesătura de fapte, colaborări, sincronicități, figuri culturale diverse, plăcere și interes pentru experiment și înțelegere a diferitelor straturi ce compun o situație istorică aparte, într-un oraș ce a devenit o emblemă a avangardelor artistice și a gesturilor istorice de referință – Timișoara. Cartea acoperă o perioadă importantă pentru zona de experiment în arta românească și pune accentul pe rețeaua de ‘vase comunicante’ existente pe – dar și ‘sub’ – scena culturală timișoreana din acei ani. 

Cartea este, de asemenea, o oglindă a dezvoltării unui mediu artistic puțin explorat – fotografia – și a unor forme de artă fără recunoașterea necesară – mail-art.

Toate aceste aspecte sunt analizate atent de cercetătoarea Ruxandra Demetrescu, luminând aspecte de istorie culturală și fapte ce depășesc doar marginile unui studiu monografic de autor.

Un dialog între artist și Ileana Pintilie, critic de artă apropiat fenomenului timișorean, completează volumul.