Shop & Books & Caffe

Editura Fundației Interart Triade, 2021
ISBN: 978-606-9657-13-3

Format: 26,5 x 19

Pagini: 272

Ilustratii: color

0.00 lei

Categories: ,

Texte critice de Liviana Dan, Ramona Novicov, Pia Brînzeu. Cu 22 de fantezii pentru pictură și un epilog de Sorina Jecza, Editura Fundației Interart Triade, 2021.
Volumul a însoțit expoziția pictorului Ioan Aurel Mureșan, cu titlu omolog, curatoriată de Liviana Dan la Galeria Jecza Timișoara, în perioada 26 noiembrie 2021 – 26 ianuarie 2022.

Structura volumului depășește cadrele unui obișnuit catalog de expoziție ce și-ar propune să ilustreze căutările artistului dintr-o anume perioadă, finalizate printr-o expoziție (este vorba de anii 2020-2021 și de ciclurile „Apud Magister” și „Variațiuni din Casa Surdului”). În primul rând, pornind de la premiza unei racordări la tiparele clasice ale artei, fiecărei lucrări din ciclul „Apud Magister” i se atașează, în oglindă, o lucrare de referință din istoria artei: Tizian, Fragonard, Caspar David Friedrich, Grünewald, Rubens, Watteau… Acest dialog intertextual prin care Ioan Aurel Mureșan își raportează propriul discurs plastic la modele („minunată tentativă de a construi o ecluză între spiritul ce a animat arta secolelor trecute și spiritul artei contemporane”, cum se exprimă criticul de artă Ramona Novicov, în textul introductiv) este însoțit de întreg procesul de work-in-progress al operei. Volumul se constituie, astfel, într-un incitant și temerar jurnal al creației ce dezvăluie creuzetul nașterii operei.
Acest prim nivel de intertextualitate se amplifică prin asocierea, în al doilea rând, a unei intertextualități secunde, mai puțin obișnuite: Sorina Jecza oferă fiecărei perechi dialogice un comentariu, o interpretare literară și critică a celor două tablouri.

Completată de vocile critice ale Livianei Dan și ale Ramonei Novicov, precum și de perspectiva teoretică a Piei Brînzeu, cartea reflectă strategia de interpretare a operei unui artist a cărui postmodernitate se pretează jocurilor dialogice multiple.