Mnemosyning: Vino cu mine în pădurea de mesteceni

Expoziția de fotografie a fost parte din evenimentul axat tematic asupra reprezentării mestecenilor în artele vizuale. Contrapartea acestui eveniment, desfășurat la Muzeul de Artă, a reunit 87 artiști internaționali, invitați de inițiatoarea proiectului,  Elisabeth Ochsenfeldt.

Pornind de la semnificația avută în mitologia greacă de către Mnemosyne, fiica lui Uranus și a Gaiei – din a căror unire s-au născut cele nouă muze, între care Mnemosyne, ce personifica Memoria -, artista Elisabeth Ochsenfeld a propus acest proiect, în încercarea de a circumscrie, simbolic, sensul mestecenilor ca marcă identitară pentru evoluția sa.

În acest sens, în deschiderea de la Galeria Triade, Sorina Jecza spunea : ”Mestecenii pe care îi invocă Lili sunt, simbolic, jaloane, “pietricele luminoase”, semne ordonatoare care marchează drumul, calea, mersul în beznă, în haosul necunoscutului. Ele permit întoarcerea pe propriile urme, sau, cum spune Lili, “rotirea”, revenirea în cunoscut. Adunate mănunchi din risipirea lor, formează un loc al cunoscutului, un loc luminos – o pădure. Pădurea de mesteceni spre care ne invită Lili este, aşadar, o sărbătoare luminoasă, loc al memoriei”.

Expoziția a fost însoțită de un catalog tematic, la care au colaborat scriitori, artiști vizuali, filosofi.

Prezentare: Andreea Medinschi & Sorina Jecza

Recital vernisaj: Cári Tibor, pian, Mircea Baniciu, voce, chitară

Inițiator: Elisabeth Ochsenfeld