Premiul „Peter Jecza” pentru SCULPTURA ANULUI

 

Cu sprijinul UniCredit Bank, Fundația Triade Timișoara lansează Premiul Peter Jecza pentru Sculptura Anului, un concurs anual care oferă 8.000€ pentru o lucrare de artă publică expusă timp de un an în două locații de maximă vizibilitate din Timișoara.

Premiul poartă numele sculptorului Peter Jecza, membru fondator al Fundației Triade, ca omagiu adus contribuției sale semnificative la sculptura românească contemporană.
Premiul își propune să încurajeze artiștii și proiectele de artă ambițioase și vizionare, pornind de la convingerea că orice expresie creativă îmbogățește mediul nostru urban și încurajează dialogul și coeziunea socială.

Condiții de înscriere

Candidații la concurs sunt încurajați să prezinte propuneri care reflectă practicile lor artistice unice și care se integrează armonios în spațiul public.

Candidații pot înscrie în concurs lucrări deja existente (max. 2) sau propuneri care urmează să fie transpuse în material definitiv până la data prezentării publice și care să răspundă, cumulativ, la următoarele cerințe:

  • Să aibă o dimensiune cuprinsă între 180 -280 cm
  • Să fie realizată din materiale ce pot fi expuse la exterior
  • Să reflecte în mod elocvent practicile și abordările proprii ale artistului aplicant
  • Să valorifice potențialul spațiului cu care relaționează

 

Calendarul concursului

Înscrierile sunt deschise până în data de 11 august, ora 23:59

Anunţarea rezultatului se va face în data de 1 septembrie 2024, până la ora 14:00

Prezentarea în spațiul public a lucrării câștigătoare se va face în perioada 16 octombrie 2024 – 16 aprilie 2025 (Piața Unirii), respectiv 20 aprilie 2025 – 20 octombrie 2025 (Parcul Shopping City Timișoara, Calea Șagului nr. 100)

Modalitatea de înscriere

Propunerile candidaților trebuie trimise în format electronic, prin email, la adresa fundatia.triade@gmail.com, până la data limită anunțată, respectând următoarele cerințe:

  • Lucrările vor fi prezentate prin 4 imagini, din unghiuri diferite (format digital, JPG sau TIFF, nu mai mare de 3MB, 15×20 cm, la rezoluție de 300 dpi) sau printr-o randare 3D și vor fi însoțite de: descrierea lucrării: tehnica folosită, material, dimensiuni
  • un CV, format Word, incluzând data şi locul naşterii, studii (universitatea, anul, specialitatea), activitate expozițională (ultimii 3 ani, alese cele mai importante 3 evenimente/an)
  • Un portofoliu de alte lucrări (maximum 5)
  • Un scurt statement artistic sau citat al unui critic de artă, cu indicarea sursei (100-150 de cuvinte) referitor la creația artistică
  • Datele de contact ale participantului: adresă, email, telefon

 

Juriul

Juriul este format din specialiști din domeniul sculpturii și al artelor vizuale și va selecta câștigătorul pe baza naturii convingătoare a proiectului propus, a clarității intențiilor, a abordărilor unice ale sitului și a contextului public.

Membrii juriului sunt: Celia Ghyka – arhitect, Andrei Petru Jecza – director executiv Fundația Triade, Ana-Maria Mihăescu – președinta Asociației Castel Salbek, Aurelia Mocanu – critic de artă, Ciprian Mureșan – artist vizual, Bogdan Rața – sculptor, Maria Rus-Bojan, critic de artă, curator

Premiul

Premiul constă în 8.000 € pentru lucrarea câștigătoare, prezentată în material definitiv, care va fi expusă timp de un an în două locații emblematice din Timișoara.

___

Premiul Peter Jecza pentru Sculptura Anului este o inițiativă a Fundației Triade, cu sprijinul UniCredit Bank
Partener de comunicare: The Institute