Campo Santo

Concept: Călin Dan
Curatori: Călin Dan, Celia Ghyka

Vernisaj vineri 10 noiembrie ora 17,00

Centrul Reformat Noul Mileniu Timișoara, Splaiul Morarilor 7

Lucrând cu un spațiu arhitectural spectaculos, purtător al unei importante valori simbolice, Campo Santo explorează printr-un format inedit de expunere posibilitățile și limitele în valorificarea curatorială a sculpturii. Pavilionul-instalație, amplasat în centrul bisericii reformate din cartierul Fabric — tipică pentru arhitectura organică a proiectelor lui Imre Makovecz — accentuează dimensiunea concentrată, verticală a spațiului și subliniază ideea arhitecturii ca mediu aflat într-o permanentă intimitate cu sculptura.

Expoziția propune o instalație compactă, inspirată deopotrivă de tipologia tabernacolului și de reprezentarea arhitecturii în pictura renascentistă italiană. Ea funcționează ca un columbar ce adăpostește în firidele sale lucrări de sculptură. Acestea evocă în mod mai mult sau mai puțin explicit tema funerară, referindu-se astfel la funcția originară a sculpturii, de reamintire sau de substituire a celor morți. Ele au în comun deturnarea de la figurativ și explorarea unor zone mai puțin prezente în sculptura românească: testarea formelor abstracte și a posibilităților expresive ale materiei.

Lucrări de: George Apostu, Pavel Bucur, Gheorghe Coman, Roman Cotoșman, Bela Crișan, Doru Dumitrescu,  Celine Emilian, Dan Gavriș, Petre Grăjdeanu, Peter Jacobi, Peter Jecza, Ernest Kovacs, Alexandru Nancu, Vladimir Predescu, Napoleon Tiron, Paul Vasilescu, Benno Werth.

Expoziția va rămâne deschisă publicului în acest spațiu până pe 30 noiembrie 2023. Programul de vizitare este de luni-vineri 10:00-17:00 ; sâmbătă 13:00-17:00; duminică 12:00-17:00.

Producția pavilionului: Andrei Suhan (Atelier Feronier)

Organizator: Fundația Interart Triade

Parteneri/ Partners:
Muzeul Național de Artă Contemporană al României
Centrul  Reformat Noul Mileniu Timișoara

Expoziția este deschisă în cadrul proiectului Encounters for Sculpture al Fundației Interart Triade, care face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Parteneri media: Observator cultural, Revista Arta, Igloo, Zeppelin, Propagarta, Modernism.ro, TVR Timișoara, Radio Romania Cultural, RFI