Nopți în Bengal: Imaginația romantizată a alterității

Ultimele patru săptămâni ale proiectului după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după împlinesc, în spațiul Cazarmei U din Timișoara, promisiunea trecerii dincolo de limite a sculpturii.

Asociația Artiștilor Vizuali din Croația, Academia de Arte din Zagreb și Fundația Interart Triade vă așteaptă vineri, 03.11, de la ora 18:00, la Cazarma U, la vernisajul expoziției NOPȚI ÎN BENGAL: Imaginația romantică a alterității.

Referința-cheie a expoziției este renumita neînțelegere a lui Mircea Eliade asupra culturii hinduse, ierarhiei familiei și structurii distribuției, pornind de la romanul Maitreyi – Bengal Nights (publicat pentru prima dată în limba română în anul 1933).

Curatoriată de croatul Josip Zanki, expoziția aduce împreună artiști din diverse colțuri ale lumii, abordând subiectul alterității și relațiilor culturale complexe prin intermediul artei interdisciplinare, a instalațiilor sonore și a practicilor artistice participative. Este o oportunitate de a explora modul în care aceste două culturi, America Latină și Europa de Est/Centrală, pot comunica și se pot înțelege reciproc, așa cum au făcut și Eliade și Devi în timpul relației lor complexe.

Expoziția va fi organizată în trei părți tematice, instalate în trei încăperi diferite de la parterul Cazărmii U, și îi aduce împreună pe artiștii mexicani Manolo Cocho, Leonardo Martínez, Daniela Leyva, artistul peruvian Alejandra Ballón Gutierrez, artistul columbian Esneider Gamboa Burbano, artiștii croați Bojan Gagić și Ivan Fijolić, artistul austriac Luise Kloos și artiștii români Larisa Crunțeanu și Megan Dominescu.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitare până pe 30 noiembrie, în fiecare vineri, sâmbătă și duminică, între orele 14:00 și 18:00. În plus, puteți programa vizite în avans pentru grupuri organizate în zilele de miercuri și joi.

Intrarea este liberă.

Proiectul după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TimCultura 2023.

Susțin acest proiect: Catena, Cerealcom, UnicreditBank și Cramele Recaș.