Andrei Cădere, documente conceptuale 1972-1978

Expoziţia André Cadere. Conceptual Documents 1972-1978, deschisă în cadrul Bienalei „Art Encounters”, sub îngrijirea curatoarei britanice Lynda Morris şi a Roxanei Gibescu, în calitate de asistentă, readuce în actualitate un artist încă prea puţin cunoscut în mediul cultural românesc.

Notorietatea lui Cădere s-a consolidat în Occident la începutul anilor 1970, după ce a emigrat din România la Paris şi a început să lucreze conceptual. Principala lui creaţie se axa pe un obiect specific – o bară rotundă din lemn, realizată din module diferit colorate, în care lungimea este egală cu diametrul, iar dispunerea culorilor se face după principiul ordinii şi al erorii. Fiecare bară produsă de artist era unicat, el nu repeta niciodată aceeaşi combinaţie. Deşi această bară ar putea fi considerată o lucrare minimalistă, modul în care artistul a manipulat-o în spaţiul public şi a prezentat-o – fie pe stradă, printre trecători, fie în spaţiile muzeale sau al galeriilor, întăreşte convingerea că el era interesat să provoace, cu ajutorul acestui obiect, situaţii subversive.

Expoziţia de la Fundaţia Triade reuneşte documente conceptuale aflate în arhiva Lyndei Morris, care l-a cunoscut pe Cădere în 1974 la Bruxelles şi l-a intervievat; iniţial textul trebuia să apară în revista Studio International. Ulterior schimburile intelectuale dintre cei doi au continuat şi astfel arhiva a devenit mai consistentă, adunând laolaltă fotografii, texte, scrisori, demonstraţii ale principiilor matematice după care erau generate barele de lemn. Textele cu caracter teoretic, de fapt demonstraţii ale conceptelor sale artistice, au apărut şi în cataloage şi diverse alte publicaţii, chiar dacă toate acestea fuseseră iniţial prezentări în faţa unui public. Deşi o bună parte din aceste documente conceptuale sunt în general cunoscute şi publicate, trebuie să subliniem faptul că apropierea de opera lui Cădere, fie şi în absenţa faimoaselor bare rotunde, rămâne de mare interes pentru un public din ce în ce mai larg, dar specializat. Întregul material a fost competent pus în valoare prin conferinţa susţinută de Lynda Morris la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara. (Ileana Pintilie)

Curator: Lynda Morris

Assistant curator: Roxana Gibescu

Artist: Andrei Cădere / André Cadere