Tincuța Marin – Realități îndepărtate / Distant realities

Galeria Jecza și Fundația Triade deschid porțile spre o nouă expoziție personală a artistei Tincuța Marin și oferă sculpturii – pentru a doua oară în acest an – ocazia de a modela spațiul situat în Calea Martirilor 1989 51/52 din Timișoara.

Ne face plăcere să vă invităm miercuri, 17 mai 2023, ora 19:00, la vernisajul  “Distant realities” / “Realități îndepărtate”, o expoziție a artistei Tincuța Marin, curatoriată de curatorul britanic Mark Gisbourne. Acesta alege un concept împrumutat din suprarealism, considerând că acesta stă la baza creației artistei Tincuța Marin.

Dacă în pictura ei, dincolo de culori, „Tincuța Marin ne călăuzeşte într-o lume care sălăşluieşte în fiecare dintre noi, unde binele luptă împotriva răului, ca într-un basm contemporan despre lumea actuală“(Andrei Jecza), în sculptură artista caută o exprimare spațială.

Expoziția se concentrează în principal pe sculpturile în bronz și picturile recente ale artistei și face referire la modul în care se creează în arta contemporană extensia spațialității.

“Imaginația este cu siguranță un instrument de certitudine precară, căci ceea ce pare fantastic este uneori real, iar ceea ce este real pare uneori fantastic.

În arta lui Tincuța Marin, prin desen și colaj, pictură și sculptură, imaginația își asumă rolul de principiu principal. Căci opera artistei este constituită dintr-o fuziune unică, personală și idei reimaginate, care ar putea părea inițial realități îndepărtate.

Deși termenul de “realități îndepărtate” este, în anumite privințe, atribuit suprarealismului, acesta a fost extins și în domenii mai largi de creație artistică în ultimii șaizeci de ani. Acestea fiind spuse, o serie de artiști români au jucat un rol semnificativ în internaționalizarea suprarealismului începând cu anii 1930, în special artiștii Victor Brauner (1903-1966) expus încă la Muzeul de Artă din Timișoara și Jacques Hérold (1910-1987), printre alții. Cel din urmă Hérold s-a născut la Piatra Neamț, în vestul Moldovei, din copilărie a locuit la Galați ca fiu al unui producător de dulciuri, același oraș, întâmplător, ca orașul natal al Tincuța Marin.

În mod similar picturile expresive ale Tincuței Marin se nasc mai degrabă din imaginația subiectivă decât din vreo conceptualizare compozițională sistematică. Picturile sale expresive sunt un compendiu poetic care evocă nu numai realități îndepărtate, ci și fantezii, basme și mituri de origine românească.” Curatorul expoziție Mark Gisbourne.

Evenimentul o aduce pe Tincuța Marin pentru a doua oară în galeria timișoreană, după expoziția Dianthus Caryophyullus curatoriată de Domenico de Chirico în 2021.

În Timișoara 2023 – Anul European al Culturii, vă așteptăm să descoperiți această lume fantastică a Tincuței Marin găzduită de Galeria Jecza (Calea Martirilor 1989 51/52) în perioada 18 mai – 7 iulie 2023, între zilele de marți – sâmbătă, între orele 11:00 – 19:00. Între 19 și 21 mai – weekendul de deschidere Art Encounters – programul de vizitare va fi prelungit până la ora 22:00.

Expoziția organizată de Galeria Jecza și Fundația Interart Triade, face parte din programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțată de Centrul de Proiecte Timișoara.

Susținută de Catena, Cramele Recaș, UniCredit Bank și Policolor.