SĂRBĂTOAREA CARTIERULUI. Concert în aer liber

Vineri, 21 iunie 2024, de la ora 19,00, Grădina de sculptură Triade, (Calea Martirilor nr. 51) se transformă în loc de sărbătoare. Vă așteptăm cu drag la primul nostru eveniment din seria celor derulate în cadrul proiectului Grădina TRIADE- Spațiu polimorf.

Bal în Cartier este o „întâlnire de familie” pentru toți locuitorii din zonă. Ne dorim ca fiecare să se simtă gazda celorlalți, într-o atmosferă caldă și primitoare. Veniți cu prăjituri pentru a le împărți cu vecinii, cunoscuți sau necunoscuți, aduceți o pătură pentru a vă relaxa pe iarbă și, cel mai important, nu uitați să aduceți un zâmbet pentru ceilalți.

Programul serii include un picnic tradițional și un concert live susținut de trupa Le Petit Bal de Poche din Paris, Franța.

Proiectul „Grădina Triade – spațiu polimorf” este emanația necesară a unor nevoi și oportunități dezvoltate într-un anume context istoric și social într-un cartier nou, aflat în plină configurare, în zona de sud a orașului, cunoscută drept zona Braytim, acronim provenit din asocierea numelor celor două orașe – Saint-Jean de Braye și Timișoara – care, imediat după revoluția din 1989, au decis construirea unui cartier de case individuale. Orașul s-a extins, s-a dezvoltat un cartier nou, cu o populație complet diferită de cea din imediata sa vecinătate – blocurile-dormitor ce au rămas ca „zestre” a anilor comuniști, generând nașterea unei noi aglomerări urbane, cu case individuale, izolate într-o structură încă neomogenă, fără instituțiile sau construcțiile care să acopere funcțiile sociale minim necesare care dau coerență unui cartier. În acest context, paralel cu procesul de constituire a noilor structuri urbane, s-a fondat în anul 2000 Fundația Triade, care-și are sediul în una din casele astfel construite. În cursul celor 20 de ani de existență, însă, contextul social și urban în care se găsește Grădina TRIADE s-a modificat. Grădina a ajuns să fie punctul ce leagă vechiul cartier de cele apropiate.

Institutul Cultural Francez, Asociația Centrul Cultural Plai, Universitatea Politehnica Timișoara, Școala Waldorf, Bienala timișoreană de arhitectură BETA, Asociația Culturală Auăleu, Asociația Braytim și Galeria Jecza – ne susțin în misiunea noastră de a revitaliza acest spațiu.

„Scopul nostru este să transformăm Grădina TRIADE într-un nod al diverselor tipuri de dialog cultural, o resursă de educație și un loc de întâlnire pentru comunitate”, spune Sorina Jecza, președinta Fundației TRIADE.

Proiectul “Grădina TRIADE – spațiu polimorf” se derulează până la finele anului 2024 și este finanțat în cadrul programului Legacy Timișoara 2023 – ExCentric, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.