Peter Jecza: A road of faith

Organizator: Episcopia Romano-catolică, în parteneriat cu Asociaţia SIGNIS Romania

Expoziția a fost realizată cu ocazia celei de-a 3-a Adunări ecumenice europene, care a avut loc la Sibiu în perioada 4-9 septembrie 2007.

Manifestarea a adunat peste 2.500 de personalităţi, prelaţi de toate confesiunile, care s-au reunit sub semnul speranţei spre înnoire şi unitate în Europa:

Prezenţa sculptorului Peter JECZA, ca invitat la acest eveniment, este o recunoaştere a îndelungatei preocupări a artistului pentru spaţiul artei sacrale.

În perioada 1971-1976, în plin regim comunist, artistul a participat, alături de arhitectul Hans Fackelmann şi inginerul dr Victor Gioncu, la crearea celei mai moderne biserici romano-catolice din spaţiul românesc, Biserica de la Orşova. Mai târziu, în anii 80, a lucrat la alte proiecte de artă: Biserica de la Dumbrăviţa, Biserica de la Sf.Gheorghe, pentru care a realizat în bronz Drumul Crucii, lucrare puternic marcată de drama personală a creatorului supus timpului. Întreaga sa creaţie a jalonat o adevărată Cale a credinţei.

Expoziţia este însoţită de un consistent catalog, cuprinzând creaţiile sacrale ale artistului. Peter Jecza a mai creat, pentru întâlnirea de la Sibiu, şi o plachetă aniversară, oferită înalţilor invitaţi.