Klára Biro Jecza (1937 – 2011): Tapiserie. Desen
Deschisă în perioada Bienalei Art Encounters, în dialog cu temele pe care aceasta le dezvoltă, expoziția a prezentat o selecție din creația artistei, acoperind câmpul artelor decorative.
Klara Jecza aparține unei generații de artiști care e redescoperită la aproape o jumătate de secol de debutul expozițional. Opera artistei are prospețimea compensatorie a lipsei de uzură vizuală. În monografia ce i s-a dedicat (Klara Biro Jecza și limbajul înnoitor al creației textile, Timișoara, Editura Fundației Triade, 2012), Doina Mihăilescu, autoarea eseului introductiv, spunea:
Ne-au rămas puține lucrări, doar câteva tapiserii țesute în tehnica haute-lisse, imprimeuri lucrate în tehnica baticului, grafică, în creion, tuș și cărbune, caiete de schițe și de idei. Din toate răzbate, însă, un freamăt de bun augur născut din unitatea lor stilistică care este remarcabilă și care mărturisește de un stil propriu, bine conturat și plin de forță.
Temele tapiseriilor sale sunt preluate din lumea vegetală a rodului (Rod 1974; Arborele vieții, Germinație 1988; Mugurele 1986) și își trag substanța din preocuparea artistei de a depăși decorativismul pur al formei, funcția ei strict ornamentală, și de a ajunge la o potențare spirituală de sensuri și implicații plastice.