Carte de artist: Expoziția Galeriei Hors Sol

Cartea de artist este una dintre cele mai uimitoare și semnificative manifestări ale artei din ultimii treizeci de ani.

Rezultând din cercetările constructorilor, suprarealiștilor, futuristilor, dadaiștilor, lettriștilor, prin mișcarea Fluxus, Arte Povera sau Art Brut, această nouă formă de creație liberă și neobișnuită reflectă toate tendințele vremii. Arta, un limbaj în sine, a luat cartea ca obiect de artă și a emancipat-o. Jucăușă sau poetică, cartea manipulată de artiști devine o punte de legătură între diferitele discipline.

Amayli

„Mi-aș dori ca cititorii mei să se transforme în jocul cu cartea mea. Să fie un punct de plecare pentru ei și nu doar un paralelipiped dreptunghiular …”. (Georges Pérec)

Oulipo – un potențial producător de literatură – la care aderă Pérec, caută noi structuri prin crearea de constrângeri multiple. Prin exerciții, tautograme, monovocalisme, aranjamente tipografice … Pérec transformă limbajul într-un joc în care textele sale sunt structurate ca puzzle-uri.

Construind din textul unui scriitor, aducând limbajul din spațiul paginii (Espèce d’espace), inspirându-ne din jocurile sale oulipiene, descoperim spații plastice care se îndepărtează de forma paralelipipedului dreptunghiular.

Carte turnată

Lipită de rășină, această carte ne este interzisă pentru totdeauna.

Disecția unei cărți

Ce este o carte? Amayli își prezintă ”pacientul” pentru studiu, în acest caz o carte de anatomie. Făcând acest lucru, inversează relația dintre om și această carte, a cărei învățătură permite studiul detaliat al corpului uman.

Familia Collot

Aceste lucrări prezintă fotografii vechi, un bărbat și o femeie în vârstă. Viața de zi cu zi transformă o pagină din carte și le unește mai mult, până în ziua în care cartea se închide asupra lor. În altă parte, portretele imprimate pe ecran se derulează sau se leagă în timp.

A-l rescrie pe Pérec

Urmând preceptele Oulipo, Amayli își însușește cuvintele scriitorului, până la punctul de a le face parte din opera sa. În Espèce d’espace, cartea este tipărită pe ecran, până când se scufundă în ilizibil.


Bobby Camus

Artist care lucrează pe role de hârtie, Bobby Camus dă o a doua viață nenumăratelor pagini care se înghesuie în case și birouri și care sunt sortite să dispară rapid. Odată rulate, ca paiele, aceste frunze alcătuiesc imagini multicolore. Ce este o carte? Foi asamblate într-o anumită ordine. Să fie tablourile lui B. Camus, atunci, cărți?

Betsie Péquignot

Când o poveste se prăbușește, ea poate deveni nedescifrată până la punctul de a părea absurd. Dacă este un roman și cartea a luat apă, poți să o abandonezi, să o arunci în foc. Dar propria lui poveste, o putem bloca în larg și a fugi? Depinde de noi să găsim fragmentele rănite și să le organizăm.

Scriind pe sticlă pe care apoi o rup – și este ireparabilă – observ strălucirea că ruperea suportului eliberează. Ceea ce era deja desenat conținea acest strălucire? Ați fi trăit în sine ceea ce înseamnă „a trăi”? Recopiez cu cerneală albastră sau neagră acum rhodoïd cuvintele din povestea mea, apoi le rup, le sfărâm, le manevrez … Transparența este pierdută. Cu toate acestea, cu cât acest material plastic suferă mai mult, cu atât captează mai multă lumină. Cum să descriu această bucurie? În timp ce aștept să știu cum să o exprim, o păstrez, în timp ce ascundem o comoară, în ghivecele autohtone susceptibile de a radia.

Cărți transparente

În general, descoperim că o carte normală îți stă la dispoziție; mâinile o prind, o frunzăresc, ochii trec prin ea și apoi o depozitezi într-o bibliotecă. Aceasta este viața unei cărți.

Deci, Betsie fură textul. Dintre toate aceste lungi zile întunecate, nu mai rămâne nimic, cu excepția locului în centru. Apoi deschide cartea, cartea se deschide la sine. Textul este cunoaștere, are acces la lumină.

Ca un bărbat, cartea se prezintă în picioare, deschisă lumii și, astfel, se lasă luminată. Dacă nu ești deschis către alții, nu le trimiți nimic.

Schimbarea aspectului:

Modificările de look sunt fotografiile artistului și textele fragmentate. Fragmentele cusute oferă o altă lectură.

Philippe UGEdiții CBO

În același timp, designer, grafician, gravor, tipograf, bookbinder, editor … UG a creat Editura CBO.

La marginea circuitelor comerciale tradiționale, UG dezvoltă un univers imaginar, jucăuș, atrăgându-și sursele și din cărțile pentru copii (arta plierii), benzi desenate, cum ar fi din cultura rock, publicitate, curentele Figurație Libere etc.

În spatele unui umor și al unei fantezii de fațadă, roboții UG aruncă o privire satirică și mușcătoare asupra universului urban și tehnologic.

Power Pop reprezintă cea mai mare lucrare care nu poate fi afișată până în prezent.

Edițiile CBO au fost expuse la B.N., precum și în librării de specialitate, și întruchipează una dintre noile tendințe ale bibliofiliei contemporane.

Hélène Rauzier: Cartea-copac

Hélène Rauzier explorează analogiile dintre copac și carte. Originea latină a cuvântului carte în franceză, liber, înseamnă ”scoarță”. Prin urmare, artista returnează obiectul materialului său original, lemnul. Ne oferă o meditație asupra timpului uman și asupra copacului, care are propriul său sistem de scriere: sapă / cerneală, cercuri întunecate / istorie, memorie, urme de agresiune / boli, poluare.

Frunzele copacului amintesc de frunzele unei cărți, toate scrise în același limbaj, dar, la fel ca la ființele umane, nu găsești niciodată două identice.

Artista readuce cartea la ceea ce este, materialul său de pornire, fibra vegetală, ne amintește că putem construi doar cu ceea ce ne oferă natura până la urmă. Astfel, ieșim din opoziția dintre cultură și natură și, în schimb, terminăm cu o încercare de reconciliere între om, gândul său și mediul său.