Geta Brătescu: Călătorul

Cuvânt de deschidere: prof.dr. Alexandra TITU.

Expoziția organizată la Galeria Triade a fost parte a Festivalului de proiecte, Utopii Contemporane (organizatori: Facultatea de Arte Plastice Timişoara, Universitatea Națională de Artă Bucureşti, Fundaţia Interart Triade, Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş), festival a cărui invitată specială a fost artista Geta Brătescu.

Despre expoziţia găzduită de Galeria Triade, Geta Brătescu spune:

„Tema expoziţiei este Călătorul. Unul dintre obiecte se numeşte Călătorul obosit (poate fi înţeles ca autopotret-mască). Sunt un călător obosit şi totodată nesătul. Alături se află Haina călătorului: trântită pe un mic scaun, vechea mea haină de piele, al doilea tegument purtat pe toate drumurile, aiurea sau în oraşul meu iubit; ea mă aştepta cuminte să termin lucrul în atelier, haină scurtă, uşoară, potrivită vertebrelor mele fragile, cafenie, atât de neobservabilă încât mă simţeam ascunsă, apărată. Şi iată, acum, trântită cum este, ea exprimă, în forma ce a luat, memoria torsului şi, în uzura ei, vârsta.

De ce Călătorul? Omul, perpetuu călător, călătoreşte în timp, în propria-i viaţă, în istorie, în spaţiu, în lumea largă sau în jurul unei camere, călătoreşte în el însuşi, în memoria sa, în imaginaţie, în impresiile sale, în proiecte, dar şi în vise; artistul călătoreşte în atelier şi duce mereu atelierul cu sine, Atelier vagabond.”

În cadrul expoziţiei a fost prezentat şi filmul dedicat autoarei de către Lucian Spătaru.