Rezidențe de creație

Fundația Interart TRIADE a fost preocupată, încă de la înființare, să mijlocească schimburile interculturale la nivelul comunității. Acest interes, inițial nestructurat, s-a canalizat în timp spre un program stabil, apt să stimuleze creativitatea, prin imersiunea artiștilor, curatorilor și cercetătorilor beneficiari ai rezidențelor în mediul cultural local, care să conducă la nașterea unui dialog viu, fertil cu acesta, benefic în ambele sensuri.

Astfel a luat naștere, începând cu anul 2019, un program de rezidente de creație.

Având, inițial,  un caracter general, orientat spre fenomenul artei contemporane,  programul a devenit, la scurtă vreme, mai specific, adresat artiștilor, curatorilor și cercetătorilor interesați de modul particular în care sculptura răspunde provocărilor tot mai diverse pe care societatea contemporană le are.

Beneficiarii primelor rezidențe de creație au fost sculptorii Beata Rostas / Ungaria și Kolumban Antal, artista Flora Moscovici / Franța, precum și curatorii Celia Ghyka, Simona Nastac și Cristina Moraru.

Program Rezidențe 2020

Proiectul propus constă în desfășurarea a două sesiuni de rezidențe, de câte o lună fiecare – una de documentare și o a doua de creație curatorială – cu 2 curatori, selectați în urma unui apel la nivel național, în cadrul cărora să se configureze un proiect curatorial care să propună asocierea unui artist / grup propus de către fundație, cu un alt artist dinafară, și să investigheze relația dintre sculptură și spațiu, ca parte a dinamicii acestei relații tensionale. Rezultatele vor fi expuse public și vor constitui o parte din programul fundației ce se va materializa ulterior, în contexte expoziționale specifice.

Juriul  care a selecționat propunerile: Ami Barak / Paris, Franța, Alina Șerban / București, Andrei Jecza / Timișoara

Pentru anul 2020 au fost selectați: Celia Ghyka, Simona Nastac și Cristina Moraru

Urmăriți discuția live: Dinamica sculpturii – discuție Cristina Moraru, Simona Nastac și Celia Ghyka

Flora Moscovici - Spre rădăcini. Intervenție in situ

Expoziția Florei MOSCOVICI / Paris-Brest, Franța este urmarea rezidenței pe care artista a petrecut-o la Timișoara, în cadrul parteneriatului dintre Fundația Interart TRIADE  și Centrul de Artă PASSARELLE din  Brest / Franța. Manifestarea a fost inclusă în programul Sezonului Franța-România. Expoziția se bucură de o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național, în proiectul Encounters for Sculpture 2019.

Flora Moscovici s-a născut în anul 1985. Bunicii săi, originari din zona Bucovinei, au emigrat în Franța, în Bretagne, unde familia s-a stabilit ulterior. Actualmente, Flora trăiește și lucrează la Douarnenez și la Paris și este profesoară la Universitatea din Brest. Este absolventă a Școlii Naționale Superioare de Artă de la Paris-Cergy.

Dorința de a-și cunoaște originile a făcut-o să vină în România.

Expoziția prezentă marchează acest moment al reconectării cu propriile sale origini.

Foarte atentă la lumea în care încearcă să-și găsească identitatea, artista abordează pictura, utilizând posibilitățile extrem de variate ale acestui mediu.

Intervențiile in situ la care recurge modifică percepția asupra spațiului, implicând diferite momente ale temporalității – cel al gestului pictural, al memoriei locului sau chiar al istoriei picturii.

Experiențele de raportare individuală la spațialitate ale artistei Flora Moscovici se întâlnesc cu demersurile întreprinse de Fundația Triade care se referă la identificarea unui tip de artă care depășește limita expresiei plastice a tridimensionalității, interferând cu diverse alte forme de exprimare sau medii creative. 

Pornim de la premisa că în arta contemporană obiectul tridimensional și-a depășit condiția sau limitele, urmărind o extensie temporală, spațială sau meta-spațială a sa. Prin urmare, proiectul în care am integrat demersul Florei Moscovici se referă la interferența sculpturii cu forme de expresie precum intervenția asupra spațiului ambiental, instalația de tip site-specific sau intervențiile de tip Land Art.

Expoziția a fost precedată de o întâlnire de tipul ”artist talk”, în cadrul căreia artista și-a susținut demersul prin alte exemple anterioare.