Reconstruction: Sculptură contemporană timișoreană

Expoziția oferă o selecție de lucrări aparținând a 12 artiști din generații diferite, care pot schița liniile de forță ce definesc și susțin sculptura românească de astăzi.

Între acestea, se află echilibrul dintre formă și material, ceea ce duce la exprimarea un clasicism sui-generis, un clasicism modern, un fel de sinteză, în perfectă corespondență cu moștenirea marelui fondator al sculpturii moderne, Constantin Brâncuși. Apoi, o a doua caracteristică ar fi echilibrul dintre tradiție și tendințele estetice moderne. Sculptura din lemn, prezentă în expoziție, este, pe de o parte, legată de tradiția populară, dar, pe de altă parte, traduce, în cheie modernă, o sensibilitate contemporană. În al treilea rând, majoritatea artiștilor afirmă vocația verticalității, ca o figură tutelară, ceea ce poate duce din nou la presupunerea că opera lui Constantin Brâncuși domină, ca model suveran, creația contemporană sau, altfel, observația că verticalitatea însăși exercită o tutelă asupra viziunii românești, Constantin Brâncuși fiind doar artistul care a dus expresia verticalității la perfecțiune.

În acest cadru generic, artiștii din Timișoara sunt plasați, fiecare cu propria individualitate. Sculptura lor aduce, în marea expoziție europeană, vocația spiritualității, adoptând structurile moderne ale limbajului plastic, în cadrul cărora se angajează să inoveze și să propună soluții proprii.

Artiști : Peter JECZA, Victor GAGA, Stefan CALARASANU, Remus IRIMESCU, Szakats BELA, Stefan Luigi VARGA, Linda MENCZEL, Nada STOJICI, Delia CORBAN, Josef TASI, Rudolf KOCSIS, Matei GASPAR, Horia BOJIN