Lucia Ghegu. Playground of Self-Made Traps
Fundația Triade are plăcerea de a anunța inaugurarea lucrare Playground of Self-Made Traps, o creație a artistei Lucia Ghegu. Evenimentul de deschidere va avea loc joi, 14 noiembrie 2024, la ora 18:00, în grădina Fundației Triade, unde lucrarea va rămâne accesibilă publicului până pe 10 ianuarie 2025. Vizitatorii sunt invitați să exploreze instalația în intervalul orar 11:00 – 19:00, de marți până sâmbătă.
Playground of Self-Made Traps continuă lucrările anterioare ale artistei, Cage Structures și Self-Made Traps, explorând cu subtilitate tensiunea dintre așteptări și realitate, într-o manieră ludică. Lucrarea îmbină elementele clasice ale spațiilor de joacă cu forme asemănătoare unor cuști, construind o structură complexă care evocă tema libertății interioare și a limitelor autoimpuse, invitând în același timp la introspecție.
Construită din lemn, plasă și sfoară, instalația combină elemente fixe și mobile ce provoacă o atracție tactilă, încurajând publicul să se implice activ. La prima vedere, Playground of Self-made Traps evocă nostalgia unui loc de joacă din copilărie, însă o privire mai atentă relevă complexitatea lucrării. Această structură depășește funcția unui spațiu convențional de joacă, transformându-se într-o reprezentare simbolică a unor arhitecturi mentale.
Playground of Self-Made Traps contestă conformarea la roluri predeterminate și întruchipează o libertate paradoxală – o invitație la reexaminarea modului în care percepem spațiul și funcția acestuia. Structura evidențiază tensiunea dintre reguli și libertate, familiar și necunoscut, transformându-se într-un cadru simbolic pentru redescoperire și transgresiune. Vizitatorii sunt încurajați să se miște liber, să-și urmeze impulsurile și să găsească noi modalități de interacțiune cu lucrarea, explorând astfel limitele impuse atât de sine, cât și de contextul social. Lucrarea se constituie într-o metaforă a construcțiilor sociale, a ideilor preconcepute și a libertăților interiare.
Lucia Ghegu (n.1990) a studiat inginerie, grafică și design industrial, a obținut o bursă de cercetare la Accademia di Romania în Roma (2018-2020), în timpul căreia a dezvoltat un proiect artistic despre impactul migrației post-comuniste asupra românilor din Italia. Mobilitatea, identitatea și tensiunea dintre așteptări și realitate se află în centrul tematic al lucrărilor ei.
Finanțat de Centrul de Proiecte Timișoara
Playground of Self-Made Traps este o creație artistică realizată printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Creația nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul ei sau de modul în care poate fi folosită.