Iosif Stroia: Cuanta Nouă
Titlul expoziției prezentate la Triade ar părea să confirme prezentarea pe care i-o făcea artistului Valentin S. Vârtan, când avertiza: “Aici sunt tigrii”…, ar spune Ray Bradbury, dacă ar poposi o clipă în atelierul artistului… pentru a continua: ”Cred că nu ar fi exagerată o astfel de remarcă, pentru că, dincolo de perspectiva fictivă a modelelor sau a surselor de inspiraţie proprii graficianului arădean, putem distinge două etape majore prezentate de către artist: (…) o etapă de dinainte de anul 2000
şi alta de după acest an. Lucrurile nu stau chiar aşa, pentru că elementele de limbaj, sau chiar sistemele cărora li se subordonează mijloacele de expresie folosite de Iosif Stroia, rămân oarecum aceleaşi. Chiar şi elementele compoziţiilor (cadru, suprafaţa, structura geometrică, paginarea… etc.) par legate de un principiu ferm, aflat în subconştientul artistului, absolvent al Universităţii de Desen din Timişoara. Cu toate acestea, graficianul va rupe definitiv legăturile cu trecutul scolastic al şcolilor materialiste, datorită studiilor sale personale situate într-o zonă aflată la interseţia lumilor materiale şi a celor ezoterice. În acea zonă crepusculară, artistul grafician descoperă relevanţa pe care ne-o poate oferi Universul, Spaţiul, Natura, Spiritul… dintr-o perspectivă absolut inedită, adică plecând pe urmele Dârelor de Lumină lăsate de către Obiecte, Fiinţe, Sentimente…
Potrivit filozofiei de la care porneşte artistul grafician, ni se sugerează ideea că oricare element al oricărui univers lasă în urma Acţiunii Luminii, o Reacţiune, de tipul dârelor pe care le lasă de obicei un vapor, ce păstrează o direcţie pe suprafaţa liniştită a Oceanului. Mai mult, el ne şi demonstrează acest lucru într-un stil penetrant, cu ajutorul creioanelor, ceruzei, pastelului, ceracolor-urului, pe foaia albă a reprezentării grafice, a acestor efecte reactive ale Luminii. ” Aceste ”dâre luminoase” expoziția de la Triade le captează.
Prezintă: Mircea Mihăieș, scriitor
Moment muzical: Corul de copii al Colegiului Naţional de Arte „Ion Vidu” dirijat de doamna prof.dr. Maria Gyuris