SPECULUM. Abstract Mirroring
September 29 - October 14,2016

Galeria JECZA şi Fundaţia TRIADE au plăcerea de a vă prezenta, expoziția SPECULUM. Abstract Mirroring, desfășurată la Galeria Diehl CUBE din Berlin.

logo_cube                                     fundatia-triade

LOGO STENCIL .eps         paul-neagu-estate-romania        centenart

Vernisaj: 29 Septembrie 2016, orele 19.00 – 21.00 la Galeria Diehl CUBE,
Emser Strasse 43, 10719 Berlin
Perioada: 30 Septembrie – 14 Octombrie 2016
Curator: Andrei Jecza

invitatie  invitatie2

Expoziția SPECULUM. Abstract Mirroring este susținută prin programul CentenArt al Institutului Cultural Român. Ea reunește 4 artiști ce fac parte din generații succesive – de la cea consacrată (Paul Neagu, Peter Jecza), la cea care reprezintă ultimul val al artei contemporane românești (Vlad Olariu și Radu Cioca) -, a căror practică este atașată sculpturii.
În încercarea de a capta punctele care leagă discursurile formale pe care ei le propun, expoziția a apelat la ciclul de lucrări ale lui Peter Jecza dedicat Oglinzii și a propus lectura, prin cheia oglindirii, a unui proces ce evoluează spre structuri formale tot mai abstractizate. Posibil drum al sculpturii spre arta conceptuală, ce relevă o continuitate de profunzime între artiști cu practici, aparent, distante. Oglindire multiplă, ca epurare a materiei sculpturii, până se cerne de pe ea tot ce ține de particular și rămâne reflexul său ideal, abstract.
Acestui proces de rafinare a formei îi răspunde ciclul New Hyphen din creația lui Paul Neagu, în care este pregnant vizibil modul în care tridimensionalul lui se epurează, devine plat și apoi se întoarce în planul foii de desen.
Reliefurile lui Vlad Olariu marchează o altă etapă a acestui proces al ”filtrării” formei sculpturale spre esența sa abstractă, pentru a ajunge, la Radu Cioca, la exprimarea ideii, a conceptului, fără a mai recurge la mediul sculpturii.
Revelația invizibilului – punctul spre care converge multipla oglindire, cum definește Jurgis Baltrusaitis, cunoscut filosof al culturii, puterea oglinzii.
Expoziția va fi însoțită, în 13 octombrie 2016, de un dialog între curatorii Ileana Pintilie, Simona Nastac și Horea Avram, preocupați de evoluția artei contemporane, care vor prezenta modul în care sculptura contemporană se inseră, pe de o parte, în tradiția celei anterioare, iar pe de altă parte, în căutările de natură formală, stilistică sau de semnificație pe care le incumbă timpul modern.

dsc_0555

dsc_0559

dsc_0562

n

 

 

 

La vernisaj, violoncelista Alexandra Guțu va avea un recital de violoncel.  alexadra-gutu-pliant2

2_o

o

9_o

5_o
Un pliant va însoți prezentarea expoziției, iar la final va fi lansat un catalog al lucrărilor.

flyer-berlin_446x150_page_1

flyer-berlin_446x150_page_2

Lista lucrarilor expuse:

lista-lucrarilor-expuse-berlin2

lista-lucrarilor-expuse-berlin3

lista-lucrarilor-expuse-berlin4

lista-lucrarilor-expuse-berlin5

lista-lucrarilor-expuse-berlin6

lista-lucrarilor-expuse-berlin7

lista-lucrarilor-expuse-berlin8

lista-lucrarilor-expuse-berlin9

lista-lucrarilor-expuse-berlin10

lista-lucrarilor-expuse-berlin11