Memoria Zidurilor
Curator: Andrei Jecza
Organizatori: Fundaţia Interart Triade, Galeria Jecza, în parteneriat cu Primăria Timişoara ( programul ”Timişoara – Open Art City”)
Memoria zidurilor este foarte activă. Zidurile au păstrat, multă vreme, urmele scrijelite ale Revoluţiei, cu toată tensiunea ei. Urme de gloanţe, urme involuntare, dar şi urme şi semne conştiente. Grafitarea zidurilor s-a constituit într-o formă de comunicare şi de expresie a unor trăiri pulsând de viaţă. Forma cea mai directă de exprimare a fost, în acele momente, forma manifestării stradale prin grafitti.
De aceea, la 20 de ani de la Revoluţie, proiectul a încercat să provoace o revitalizare a acestor forme de expresie şi să vadă în ce măsură vitalitatea acestor forme mai persistă. Confruntat cu o lume mai formalizată, scăpată de sub imperativul strigătului şi al reacţiei vii, spontane, grafitti-ul are enorma capacitate de a infuza un suflu proaspăt comunicării prea elaborate. Într-o lume în care mesajele sunt controlate de agenţii de advertising, de mecanisme de manipulare şi control, proiectul şi-a dorit să învie o modalitate de expresie mai frustă, mai adecvată momentului la care face referire – Decembrie 89.
Artiştii convocaţi (artişti profesionişti – Suzana Fântânariu, Cristian Sida, Mihai Zgondoiu, Sorin Scurtulescu, Bogdan Raţa, alături de artişti grafitti autentici, care folosesc exclusiv acest mijloc: Jones/Flubber (nume reale: Flaviu Roua şi Alexandru Neculai), IRLO (Laurenţiu Alexandru), ZANGA (Costin Macovei) au răspuns într-o manieră extrem de vie acestei provocări, arătând că arta, prin formele ei, are încă capacitatea de a stimula, prin vitalismul ei, conştiinţele.