Peter Jecza: Lucrările religioase
Abaţia Klosterneuburg prezintă opera de inspiraţie religioasă a sculptorului Peter Jecza. Au fost expuse aici, alături de stațiile din Drumul Crucii, lucrări ce poartă amprenta artei sacrale.
Artist prezent durabil în spaţiul public, înrădăcinat în mai multe culturi, mentor al câtorva generaţii de plasticieni români, Peter Jecza a lăsat în urmă o operă ce cuprinde peste 700 de lucrări în material definitiv, în special bronz, şi a expus în numeroase galerii din ţară şi de peste hotare.
Trăsăturile fundamentale ale lucrărilor sale – puritatea formei, căldura umană, echilibrul subtil între ataşamentul funciar faţă de tradiţie şi propensiunea către arta contemporană, amprenta credinţei – fac ca o expoziţie Jecza să comunice simultan excelenţă artistică şi un set de valori edificatoare.
Legăturile artistului cu arta sacrală sunt puternice. În perioada 1971-1976, în timpul regimului comunist, artistul a participat, alături de arhitectul Hans Fackelmann și prof. dr. ing. Victor Gioncu, la crearea Bisericii romano-catolice de la Orșova. Mai târziu, în anii 80, a lucrat la alte proiecte de artă religioasă, cum ar fi Biserica de la Dumbrăvița sau Biserica de la Sf. Gheorghe, pentru care a realizat în bronz și Drumul Crucii, expus acum la Viena.
Lucrările în bronz sunt însoțite de imagini fotografice documentare de la bisericile în care numele artistului a fost implicat. Expoziţia are loc în cadrul programului STIFTetKUNST. Stift Klosterneuburg este unul dintre cele mai importante spații din Austria de prezentare a artei contemporane. În cadrul programului “Stift et Kunst”, 3-4 mari expoziții sunt găzduite, anual, în spațiile de aici.
Prezentare : dr. Peter Schubert, Ana-Maria Altmann, istoric de artă, curator la Muzeul Albertina, Lorena Feruța, Ambasada Română la Viena și E.S. Bernhard Backovsky, prelatul abației.
Organizatori: Stift Klosterneuburg, Fundaţia Interart Triade din Timişoara