3 x 100 100 ani România. 100 sculpturi. 100 zile
Ampla expoziție de sculptură de la Bușteni, monumentală atât ca proporții, cât și ca mod de expresie, organizată în Parcul Castelului Cantacuzino și în galeria de artă din interior, a marcat Centenarul Marii Uniri de la 1918.
Vizitatorii, intrați în contact cu atmosfera de vechime a Castelului Cantacuzino, și-au putut completa emoția cu o experiență inedită : în fiecare zi, parcul ce împrejmuiește castelul s-a animat de culoarea și vivacitatea noului. Sculpturi, forme gândite spațial de artiști contemporani din toate părțile României, au marcat trasee ale creativității românești.
Expunerea lucrărilor s-a făcut atât în exterior, în Parcul Castelului, cât și în spațiul interior al galeriei. Au fost propuse noi trasee ale promenadei, prin intervenția artistică pe întregul domeniu. Unele dintre cele mai reprezentative nume ale sculpturii românești postbelice și contemporane au invitat vizitatorii în a parcurge aceste trasee, cu scopul de a le oferi o viziune cuprinzătoare asupra discursului plastic al sculpturii și de a propune noi perspective de asumare a viitorului.
Inițiator: Castelul Cantacuzino
Partener organizator: Fundația TRIADE
More :
Castelul Cantacuzino este construit, din piatră și cărămidă, în stil neoromânesc, și a fost inaugurat în anul 1911. Arhitectul care și-a pus amprenta asupra acestui monument este Grigore Cerchez, cel care a adus o contribuție de marcă și Palatului Cotroceni.
Castelul se află chiar la intrarea în stațiunea Bușteni, pe partea dreaptă dinspre București, la poalele muntelui Zamora. Poziționarea acestuia este una excelentă. Intrarea pe domeniu e somptuoasă, printr-o poartă din fier forjat, ce te duce în parcul de 36.000 mp printr-o alee cu brazi înalți. Senzația imediată este aceea că ai pătruns în poveste.