Shop & Books & Caffe

Mureșan, Ioan Aurel – O călătorie magică: personajul pictorial /A Magical Travel: The Pictorial Character

Editura Fundației Interart Triade, 2021
ISBN: 978-606-9657-15-7

Format: 26,5 x 19,5 cm

Pagini: 275

Ilustratii: color

76.00 lei

Categories: ,

Cu un studiu introductiv de Bogdan Ghiu și o culegere selectivă de texte critice

Volumul este o prezentare monografică ce ilustrează devenirea interioară a unuia dintre artiștii de marcă ai artei românești contemporane și felul în care acesta se racordează la mișcarea artistică a anilor 80, devenită emblemă a avangardelor și a gesturilor istorice de referință. Urmărind cronologic ciclurile creației lui Ioan Aurel Mureșan, cartea acoperă o perioadă importantă pentru zona de experiment în arta românească și ilustrează modul în care  pictorul și-a structurat demersul creator, profund marcat de o formație culturală dezvoltată în jurul axei intelectuale. Atașat ideii de racordare la realitate prin medierea culturii, ca o a doua natură/sursă pentru universul său de creație, pictura pe care o practică împărtășește platforma teoretică a postmodernismului, în care referințele culturale sunt aglutinate într-un nou registru reflexiv.

Fiecare ciclu de lucrări este  acompaniat, selectiv, de texte critice ce au însoțit etapa respectivă. Acestea pun în lumină  ”călătoria” interioară pe care artistul o parcurge și modul în care, traversând etapele succesive ale experimentului optzecist, practica  picturii sale mizează  pe succesive sinteze ce duc mai departe experiența mediului pictural. Autori: Judit Angel, Maria Rus Bojan, Magda Cârneci, Aurel Chiriac, Cătălin Davidescu, Ramona Novicov, Maria Zintz.

Studiul introductiv semnat de Bogdan Ghiu propune și analizează mecanismul nașterii „personajului pictorial”. Axat în jurul acestui concept, studiul validează valoarea unui demers consistent – „călătorie magică” -,  care aglutinează procese de apropriere, prelucrare și interiorizare a unor modele culturale diverse, pentru a da naștere unei materii picturale profund originale.

Îngrijirea ediției: Sorina Jecza