Regele Bronz – Peter Jecza

Galeria Jecza și Fundația Interart Triade, vă așteaptă miercuri, 27 septembrie, de la ora 19:00 , la o întâlnire cu Regele Bronz, pe drumul parcurs de sculptorul Peter Jecza spre cele peste 1200 de lucrări ale sale.
Autor al unei opere închegate, consistente, recunoscut național și internațional, Peter Jecza (n. 1939 – d. 2009) este considerat unul dintre înnoitorii limbajului sculpturii românești contemporane. Creația sa, însumând peste 1200 de lucrări catalogate, ilustrează registre variate ale sculpturii. În acest sens, expoziția Regele Bronz este expresia concentrată a acestora, punând laolaltă, alături de sculpturile deja cunoscute, schițe, neștiute de public.
La aproape 15 ani de la dispariția artistului, Galeria Jecza, care îi poartă numele, își asumă rolul de a-i prezenta creația, dezvăluind autenticitatea unui laborator febril, marcat de tatonări și încercări felurite, dar limpezit mereu de forța purificatoare a simplității nobile.
Parcursul expoziției, îngrijit de Andrei și Sorina Jecza, este însoțit de o serie de evenimente muzicale, ce punctează legătura strânsă dintre muzica formelor sculpturale și sunet.
Renumitul producător, dj și compozitor de muzica electronică Petre Inspirescu a realizat, cu ocazia acestei expoziții, o compoziție specială inspirată din sculpturile lui Peter Jecza. Această compoziție va avea prima audiție în cadrul vernisajului și va putea fi ascultată săptămânal la galerie.
În anul în care Timișoara își afirmă primatul cultural european, expoziția marchează, însă, și recunoașterea unei solide opere de întemeietor. Dăruind, dăruindu-se, prin arta sa, comunității, Peter Jecza și-a legat numele de oraș, imprimându-i semnul triadic al echilibrului, armoniei, frumosului.
Fundația Interart Triade continuă acest legat al artistului.
Expoziția va fi deschisă în weekendul de început al expoziției Brâncuși, în fiecare zi, până la ora 22:00, la Galeria Jecza pe Calea Martirilor 1989, nr 51/52.