Magdalena Abakanowicz (1930-2017): Presence, essence, identity.

Expoziția a propus o imagine de ansamblu asupra creației artistei, în prezentare fiind incluse lucrări-cheie din diferitele etape ale carierei artistei, cum ar fi Hurma, ansamblu copleşitor de figuri umane fără cap, reprezentând, asemeni altor figuri umane emblematice, martorii împietriți ai istoriei. Teme cruciale în lucrările lui Abakanowicz sunt libertatea și pierderea acesteia, moartea și învierea, identitatea și diferența.

Prezentând peste 100 de sculpturi, expoziția și-a propus să ofere o înțelegere a subiectelor majore din opera artistei, ilustrând modalitățile prin care aceasta a revoluționat istoria artei contemporane, reinventând constant mediul ȋn care a lucrat – sculptura.

Expoziția de la Muzeul de Artă Timișoara este a treia expoziție retrospectivă monografică a artistei, realizată în colaborare cu Fundației Magdalena Abakanowicz din Varșovia și Muzeul de Artă din Timișoara.

Lucrările aparțin Fundației Magdalena Abakanowicz (Varșovia), colecției Artur Trawinski și Irmina Nazar (Wroclaw), Marek Trzaskowsk (Poznan) și colecției Ovidiu Șandor (Timișoara).