EXPOZIȚIE DE ARTĂ POLONEZĂ. Grafică și desen. Jacek Szewczyk și Chris Nowicki

Expoziţia de grafică și desen a artiștilor Jacek Szewczyk și Chris Nowicki, pusă pe simezele Galeriei Jecza Projects de la Fundația Triade, prelungește expunerea avută de graficienii polonezi, cadre didactice ale Academiei de Artă din Wrocław, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Cei doi artiști polonezi revin în peisajul expozițional din România după o absență de 16 ani, prezentând iubitorilor de artă o selecție de lucrări de grafică și desene realizate în ultimii ani. Acestea sunt, în principal, print-uri realizate în tehnica gravurii și desene tipărite digital.

Comentând subiectele creației sale, graficianul polonez Jacek Szewczyk afirmă: „atunci când desenez aceste incidente minore, încerc să le dau caracterul unor comentarii de autor, într-un mod non-obiectiv și cu o anumită distanță emoțională, precum și cu un anumit simț al umorului. În acest mod simplu, evenimentele accidentale sau realitatea observată se transformă adesea în opere de artă”. Artistul își dorește ca aceste gravuri și desene să rămână semne ale timpului, nu doar pentru viitorii arheologi, ci și pentru cei câțiva care mai apreciază vechimea hârtiei și mirosul cernelii.

Devotat îndrumător al tinerei generații de graficieni polonezi, care studiază la Academia de Artă din Wrocław, Chris Nowicki și-a împletit de-a lungul carierei pasiunea pentru arta desenului și a gravurii cu profesiunea, care a devenit pentru el un mod de viață. Despre creația sa, graficianul spune că oamenii nu văd întotdeauna semnificația operei sale artistice. Chiar dacă se întâmplă ca uneori imaginea să nu fie foarte complicată, întotdeauna există un înțeles filozofic important în spatele ei. De exemplu, la prima vedere, seria de mașini abandonate din “Entropy” pare a fi un studiu de texturi și compoziție, dar, în fapt, este o meditație asupra vieții și a morții. Seria „legumelor” nu este doar un studiu de natură statică, ci o încercare de a onora experiențele pe care Chris Nowicki le-a avut de-a lungul anilor în care a predat gravura în China. „Încurajez oamenii să nu se uite doar la gravurile mele, ci să se gândească la lucruri mai profunde, semnificații care ar putea fi inerente în imagine”, afirmă experimentatul grafician.

Expoziția „Grafică și Desen” de la Fundația Triade rămâne deschisă până în 5 august. Finisajul expoziției va fi sâmbătă, 05 august 2023, ora 19:00, în prezența artiștilor și a inițiatoarei proiectului,  dr. Gabriela Rostaş din Cluj-Napoca.

Evenimentul este susținut de Institutul Polonez din București.