Mariana Macri - Tapiserie şi compoziţii în ţesătură
December 07,2003 - January 07,2004

Sorry, this entry is only available in Română.

Mariana Macri >> Download CV

Critics

Mariana Macri nu se situeaza in reprezentarea de filiatie bizantina prin solutiile simple ale mimetismului, ci prin intuitia adanca a fenomenului, prin intelegerea substantei lui intime. Ea identifica spatiul expresiv in care arta populara si arta bizantina se intalnesc, nu atat in forma lor finala, cat in enunturi si principii: viziunea bidimensionala, nonfigurativismul si perceptia simbolica asupra lumii.(…)

In lucrarile sale recente, artista renunta atat la materialele traditionale, cat si la reprezentarile cunoscute. Lana este inlocuita complet cu materiale a caror textura este ea insasi incarcata de semnificatii. Catifeaua, matasea, fibra relaxata si transparenta sunt folosite in colaje ample, atat pentru propria lor capacitate expresiva, cat si pentru sugestia de imaterialitate spirituala cu care sunt investite prin regii compozitionale. Geometrii severe in care se regasesc citate din iconografia crestina elimina orice imagine din zona figurativului perisabil.

Rafinate pana la eteric, aceste lucrari ale Marianei Macri se inscriu in spatiul spiritual ce poate fi asimilat uni postbizantinism in care culturalul se intalneste cu vocatia si livrescul cu intensitatea trairii. Iar efectul global este, oarecum paradoxal: cu cat materialitatea se estompeaza sau se converteste in vibratii spirituale, cu atat, intr-un plan secund, se percep mai exact frisoanele unei intense voluptati.

PAVEL SUSARA

Intr-un spatiu pe care il marcheaza cu o autoritate calma, robuste in elanul lor pur vertical, niciodata fragile, in pofida nobilei lor aspiratii spre inaltime, aceste tapiserii exista pentru a ne spune fara incetare ca se afla pe lume ceva care ne depaseste, care ne sileste cu blandete sa iesim din noi insine, inainte de a tinde, fara orgolii, spre absolut…Si ceea ce le inconjoara se aseaza sub acelasi semn, intonand, pe instrumente felurite, o esentiala gravitate.

DAN HAULICA