Peter Jecza - Religio
December 07,2007 - January 07,2008

Muzeul de Artă Timişoara şi Fundaţia Interart TRIADE organizează, în perioada 7 decembrie 2007 – 7 ianuarie 2008, în sălile de la parter ale Palatului Baroc din Piaţa Unirii nr.1, expoziţia de sculptură

Peter Jecza. RELIGO

AfisRELIGOmodif OK OK[1]

Expoziţia reuneşte lucrări de artă religioasă ale sculptorului Peter JECZA, realizate de-a lungul a 3 decenii şi este o mărturie a îndelungatei preocupări a artistului pentru spaţiul artei sacrale.

În perioada 1971-1976, în plin regim comunist, artistul a participat, alături de arhitectul Hans Fackelmann şi inginerul dr. Victor Gioncu, la crearea celei mai moderne biserici romano-catolice din spaţiul românesc, Biserica de la Orşova.

Mai târziu, în anii 80, a lucrat la alte proiecte de artă religioasă: Biserica de la Dumbrăviţa, unde a conceput altarul şi a creat un relief pentru faţada bisericii, şi Biserica de la Sf.Gheorghe, pentru care a realizat în bronz Calea Crucii, lucrare puternic marcată de drama personală a creatorului supus timpului. Întreaga sa creaţie a jalonat o adevărată „Cale a credinţei”.

Pe lângă lucrările în bronz, în expoziţie vor fi expuse şi fotografii ale monumentelor de artă sacrală.

Materialul fotografic a fost realizat de către Andrei Petru Jecza.

Expoziţia este însoţită de un consistent catalog, cuprinzând creaţiile sacrale ale artistului, editat de Fundaţia Interart TRIADE.

Vernisajul va avea loc vineri, 7 decembrie, ora 19.

  • Cuvântul de deschidere va fi rostit de: Ileana Pintilie, critic de artă, şi de Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă.
  • Moment muzical: Alexandra Guţu, violoncel, şi Gabriel T. Popa, vioară.