Sophie Zénon - Expoziție de fotografie
April 15 - May 15,2016

Galeria JECZA şi Fundaţia TRIADE au plăcerea de a vă prezenta, în parteneriat cu Institutul Francez, expoziţia

AD VITAM” a artistei fotografe franceze Sophie Zénon.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 15 aprilie – 15 mai 2016.

Vernisajul: vineri, 15 aprilie 2016, ora 19,00.

Alex5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expoziţia propune un dialog între două serii recente ale artistei: Mumiile din Palermo, 2008 (din seria „In Case We Die”/”Dacă murim”) şi Omul-peisaj (Alexandre), 2015 (din seria „Arborescenţe”).

Expusă până acum în locuri prestigioase, ca Fundaţia Pierre Bergé / Yves Saint-Laurent (Paris), Salonul Paris-Photo de la Grand-Palais (Paris), Fundaţia de artă contemporană Fernet-Branca (Saint-Louis), galeria Thessa Herold (Paris), seria mumiilor din catacombele de la Palermo /Italia este emblematică pentru demersul artistei legat de abordarea pierderii persoanelor dragi, de relaţia noastră cu corpul de după moarte sau de aceea cu strămoşii. Artista s-a apropiat de imaginea mumiilor cu infinită delicateţe, ele părând că se mişcă şovăitor , ca într-un dans, între dispariţie şi prezenţă, transgresând delicat graniţa dintre viaţă şi moarte.

În noua sa serie „Arborescenţe”, Sophie Zénon îşi continuă cercetările privind dispariția și se apleacă asupra propriilor fantome interioare. „Arborescenţe” este o revizitare a istoriei sale familiale – în mod intim legată de aceea a imigrării italiene în Franţa din perioada cuprinsă între cele două războaie mondiale – o evocare poetică a exilului, a identităţii, a pierderii locului de care eşti legat prin naştere, prin viaţa trăită.

În această primă parte, dedicată tatălui său, corpul se transformă în peisaj, iar peisajul în corp. El devine un loc de trecere, nemaifiind doar o entitate, ci un univers în interacţiune cu un spaţiu şi un teritoriu.

Firul roşu ce leagă Mumiile din Palermo de Omul-peisaj îl reprezintă atât memoria, cât şi modul prin care pierderea poate fi transgresată. Sunt exploatate, pe rând, fotografii, elemente de arhivă familială instalate în peisaj, video-uri. Instalaţia, recreată in situ, acţionează pe de o parte ca un element prin care amintirile sunt reînviate şi ca un artefact al obiectivării artistului.

Expoziţia va fi însoţită de alte două întâlniri cu artista Sophie Zénon:

  • Sâmbătă, 16 aprilie, între 12,30 – 14,00, Institutul Francez: Observ, încadrez – atelier interactiv dedicat publicului tânăr

Sensibilă la problemele de comunicare, artista va anima, la Institutul Francez, un atelier dedicat adolescenţilor. Întâlnirea îşi propune să-i facă pe tinerii participanţi să descopere universul fotografiei, să se familiarizeze cu bazele acestuia, să înţeleagă şi să aprofundeze demersul artistic propus de Sophie Zénon.

  • Luni, 18 aprilie, 17,00 -18,00, Fundaţia Triade: Corpul care rămâne / Le corps qui reste – conferinţă-dezbatere

Artista va participa, de asemenea, la conferinţa-dezbatere Corpul care rămâne / Le corps qui reste, susţinută la Fundaţia Triade, alături de Smaranda Vultur (specialistă în antropologie culturală şi eseistă) şi de George Alexandru Condrache (specialist în ştiinţe politice, filosofie şi ştiinţele comunicării) asupra problemelor legate de memorie.

Dezbaterea va fi moderată de către Sorina Jecza. Traducerea simultană va fi asigurată de către Dana Ungureanu.